Notes |
- wijk D nr 74
Peel is het achtste kind uit het huwelijk van Willem Brundel en Maria van de Heuvel. Ze kregen negen kinderen. Peel is het tweede kind die in het huwelijk treedt. Hij is dan 36 jaar. Hij trouwt op 8 april 1896 met Maria Kuijer. Maria is 22 jaar en ze werkt als boerenmeid. Getuigen bij het huwelijk waren Antonius, broer van Peel, Jan Sandbrink, zwager van Peel, Johannes Kuijer, broer van de bruid en Gerrit van de Mast, geen bloedverwant van de bruid.
Peel wordt ook wel Pelechrinus genoemd in de familie maar hij is met de naam Peel aangegeven in de Burgerlijke stand. Peel en Maria hadden een zwaar leven. Net bevallen van hun vierde kind Antonius, moesten zij een maand later afscheid nemen van hun zoon Wilhelmus, die op de leeftijd van ruim 14 maanden overleed. Tijdens de zwangerschap van Rijkje, hun zesde kind, overleed hun dochtertje Johanna. Zij was nog maar 10 maanden oud. Tien jaar later overleed hun zoon Antonius op de leeftijd van 12jaar.
In 1980 had ik (Maria Margaretha van Leuteren - Brundel, geboren 17-10-1954 ) een gesprek met de tweede zoon van Peel en Maria, Johannes, beter bekend als Jan Brundel de bakker, die zijn winkel had in Hooglanderveen aan de Van Tuyllstraat. Hij vertelt hoe zijn vader leefde. Het gezin woonde volgens hem aan de Schothorsterlaan in een klein huisje met een rieten dak. Peel was kleermaker. Hij ging overdag de boer op om bij te boeren thuis te naaien. Hij verdiende dan acht stuivers per dag, maar hij moest wel al zijn naaispullen en eten voor zichzelf mee nemen. Hij had geen fiets. Hij overbrugde de afstanden lopend. Zijn naaispullen betrok hij van ene Kuyper uit Apeldoorn. Na een jaar had hij een rekening van ongeveer f 3000,-, die betaald moest worden. Peel was niet alleen kleermaker maar ook kapper. Die twee beroepen gingen altijd samen. In die tijd was een schoenmaker vaak ook slager. Eerst deed Peel al het naaiwerk met de hand. Later had hij een eenvoudige naaimachine. Zijn zonen moesten vader Peel in de winter vaak helpen met naaiwerk. Peel zat dan op tafel in kleermakerszit te werken bij een schaarse verlichting. De broer van Peel, Antonius, was ook kleermaker. Hij was niet getrouwd en hij woonde in bij het gezin van Peel en Maria. De kinderen noemden hem oome Teus. Typerend voor Peel was 'een drup aan zijn neus'. De nichten en neven van Peel en Maria noemden hen Peel-oom en Mie-meu. Op hun oude dag woonden Peel en Maria in bij hun jongste zoon Adrianus. In de oorlogop 16 januari 1943 overleed Peel, op de leeftijd van 83 jaar. Hij werd begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats Langenoord in Hoogland. Getuigen bij de aangifte die Peel deed van de geboorten en overlijden:
-Maria: getuigen Antonius Brundel, kleermaker, broer van Peel en Jan Kuijer, schoenmaker, broer van Maria
-Joannes ( zo staat de naam vermeld op de acte ): Wilhelmus Hartman, koopman en Willebrordus van Daatselaar, veldwachter
-Wilhelmus: Arie van Dijk, gemeentebode en Wilhelmus Hartman, koopman
-Antonius: Hermanus Eggenkamp, rietdekker en Wilhelmus Hartman, koopman
-Overlijden Wilhelmus: Arie van Dijk, gemeentebode
Van de ndere kinderen moet in het gemeentearchief van Amersfoort vastgelegd worden wie de getuigen waren. Hun acten liggen niet in het Rijksarchief in Utrecht.
|